De Beste Monitoren

Veelgestelde vragen

Welkom bij de veelgestelde vragen afdeling van De Beste Monitoren, de ultieme bron voor antwoorden op al je vragen. Met een uitgebreide database van informatie voorzien we gebruikers van de beste antwoorden op hun vragen. Ons doel is het mensen gemakkelijker te maken om snel en accuraat antwoorden op hun vragen te vinden. We streven ernaar de best mogelijke antwoorden te geven. Aarzel niet om contact op te nemen, we zijn er om je te helpen!

Naar het contactformulier

Het belangrijkste verschil tussen een CRT (Cathode Ray Tube) monitor en een LCD (Liquid Crystal Display) monitor is de technologie die gebruikt wordt om het beeld te creëren. CRT-monitoren gebruiken een vacuümbuis met elektronenbundels die op een fosforescerend scherm slaan om een beeld te creëren. LCD monitoren gebruiken een laag vloeibaar kristal tussen twee platen gepolariseerd glas om een beeld te creëren. CRT-monitoren hebben tragere reactietijden en een hoog stroomverbruik in vergelijking met LCD-monitoren, die lichter en efficiënter zijn, hogere resoluties hebben en een beter kleurcontrast.

Het beste type monitor voor gaming hangt grotendeels af van je specifieke behoeften en budget. Voor de meeste gamers is een monitor met een snelle verversingssnelheid en een lage inputvertraging essentieel. Zoek naar een gaming monitor met ten minste 144 Hz verversingssnelheid en 1ms (of minder) input lag, evenals een goede responstijd en contrastverhouding. Andere voorzieningen zoals adaptieve synchronisatietechnologie, ingebouwde luidsprekers en verstelbare standaards kunnen ook nuttig zijn. Bovendien geven panelen met een hogere resolutie je meer gedetailleerde beelden en kun je profiteren van grotere schermformaten.

Bij de aanschaf van een monitor is het belangrijk om een paar televisiekenmerken te overwegen. Kijk eerst naar het soort aansluitingen dat de monitor heeft - meestal zijn dat HDMI-ingangen. Zorg ervoor dat de monitor de juiste soorten aansluitingen heeft om zo goed mogelijk aan je behoeften te voldoen. Kijk daarnaast naar het type tv-tuner dat de monitor heeft - dit moet overeenkomen met het type kabel- of satellietprovider dat je gebruikt. Kijk tenslotte naar de resolutie, verversingssnelheid en beeldverhouding van de monitor. De resolutie vertelt je hoe scherp het beeld is, de verversingssnelheid vertelt je hoe vaak het beeld per seconde ververst wordt, en de beeldverhouding vertelt je in welke vorm het beeld verschijnt. Deze factoren dragen allemaal bij aan de kwaliteit van het beeld.

De voordelen van het gebruik van een touch screen monitor zijn talrijk, van verbeterde interactiviteit tot groter gebruiksgemak.

 1. Verbeterde interactiviteit: Met aanraakschermen kunnen gebruikers rechtstreeks interageren met de interface op het scherm, waardoor er eenvoudigere invoermethoden nodig zijn en de algehele gebruikerservaring verbetert. Dit maakt het voor gebruikers gemakkelijker om het apparaat te bedienen en te manipuleren voor een effectievere gegevensinvoer.

 2. Verhoogde productiviteit: De gebruiker heeft snel toegang tot snelkoppelingen en andere belangrijke elementen

Dat hangt af van je behoeften. Als je op zoek bent naar een betere beeldkwaliteit, verbeterde kleurnauwkeurigheid en een beter contrast, dan kan een 4K-monitor die voordelen bieden. Als je je monitor vooral gebruikt voor gamen, het maken van multimedia of fotografie, kan de extra resolutie nuttig zijn. Als je je computer voornamelijk gebruikt voor surfen op het web of eenvoudige tekstbewerking, kan een 4K-monitor minder nuttig zijn. Uiteindelijk gaat het erom wat je nodig hebt en hoeveel je bereid bent uit te geven.

Om de beste beeldkwaliteit van een monitor te krijgen, moet je letten op het type paneel dat het gebruikt, de resolutie, de responstijd, de verversingssnelheid en de kijkhoek. Het type paneel, zoals VA of IPS, kan van invloed zijn op de kleurnauwkeurigheid, het contrast en de kijkhoeken van de monitor. De resolutie bepaalt de scherpte van het beeld en wordt meestal gemeten in pixels. De reactietijd verwijst naar hoe snel de pixels van de monitor van de ene naar de andere kleur kunnen veranderen en wordt gemeten in milliseconden. De verversingssnelheid verwijst naar hoe vaak het beeld elke seconde wordt ververst en wordt gewoonlijk gemeten in hertz. De kijkhoek tenslotte bepaalt in hoeverre het beeld vanaf de zijkant goed te zien is en wordt meestal gemeten in graden. Door een monitor te kiezen met de beste combinatie van deze kenmerken kun je de best mogelijke beeldkwaliteit krijgen.

Het testen van een monitor om te zien of hij defect is, is betrekkelijk eenvoudig. Eerst kun je de monitor visueel inspecteren op eventuele schade of fysieke slijtage. Als je beschadigingen opmerkt, is het waarschijnlijk dat de monitor defect is. Als de monitor in goede staat lijkt, kun je hem verder testen door hem gewoon aan te zetten en een reeks eenvoudige controles uit te voeren. Controleer of je een schoon en helder beeld krijgt. Kijk of alle kleurtonen op het scherm accuraat en consistent zijn. Controleer tenslotte of de monitor correct reageert bij het handmatig aanpassen van de instellingen voor helderheid en/of contrast. Als een van deze tests mislukt, dan wijst dat waarschijnlijk op een defecte monitor.

Het hangt ervan af welke factoren je prioriteit hebben bij je monitorkeuze. Een gebogen monitor biedt een meer meeslepende kijkervaring, dankzij het gebogen ontwerp, terwijl platte monitoren wellicht beter zijn voor multitasking of het bekijken van inhoud die vanuit meerdere bronnen wordt verzonden, omdat het platte scherm gemakkelijker is om twee of meer naast elkaar op te stellen. Uiteindelijk hangt de beste monitor voor jou af van je individuele behoeften en voorkeuren.

TN (Twisted Nematic) panelen zijn het meest elementaire paneeltype en worden het meest gebruikt. Ze zijn doorgaans het voordeligst en bieden de snelste reactietijd. TN panelen hebben ook de laagste beeldkwaliteit van de drie paneeltypes en smalle kijkhoeken.

IPS (In-Plane Switching) paneelmonitoren zijn ontworpen voor een hogere nauwkeurigheid in kleurweergave en bredere kijkhoeken. Ze zijn over het algemeen ook beter voor multi-monitoropstellingen, omdat de bredere kijkhoeken betekenen dat de kleuren van elke monitor consistent blijven.

VA (Vertical Alignment) panelen zijn het nieuwste paneeltype en bieden de beste beeldkwaliteit van de drie paneeltypes. Ze bieden ook een goede kleurnauwkeurigheid en betere contrastverhoudingen dan TN-panelen. VA-panelen hebben echter meestal langzamere reactietijden.

Bij het kiezen van de juiste grootte en resolutie voor je monitor zijn er verschillende overwegingen waarmee je rekening moet houden.

Allereerst moet je rekening houden met de grootte van je bureau, of de ruimte waar je de monitor wilt plaatsen. Hoe groter de ruimte, hoe groter de monitor die je kunt plaatsen. Afhankelijk van je budget en het beoogde gebruik kun je monitoren kiezen van 18 tot meer dan 30 inch.

Ten tweede moet je nadenken over de resolutie die je nodig hebt. Hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels de monitor heeft om een duidelijker, scherper beeld te creëren. Over het algemeen zijn beeldschermen met hogere resoluties duurder, dus je moet overwegen wat je nodig hebt versus wat je wilt.

Ten slotte moet je ervoor zorgen dat je laptop compatibel is met het type beeldscherm dat je wilt kopen. Sommige laptops werken beter met bepaalde typen beeldschermen, zoals gebogen beeldschermen of ultrabrede beeldschermen, dus het is belangrijk om dit voor de aankoop te controleren.

Uiteindelijk komt het kiezen van de juiste grootte en resolutie voor een beeldscherm neer op je budget, de grootte van je beschikbare ruimte en het soort activiteiten dat je van plan bent op het beeldscherm te doen. Houd met al deze factoren rekening bij je keuze, en je zult de perfecte monitor voor je behoeften kunnen vinden.

Voordelen van monitoren met hogere verversingsfrequenties

 1. Soepeler en sneller reagerende beelden: Monitoren met hogere verversingsfrequenties kunnen zorgen voor vloeiendere bewegingen en een betere reactiesnelheid bij games, video en andere beelden.

 2. Minder bewegingsonscherpte: Hogere vernieuwingsfrequenties kunnen ook bewegingsonscherpte verminderen, waardoor snel bewegende objecten duidelijker lijken.

 3. Minder vermoeide ogen: Hoge verversingsfrequenties kunnen vermoeide ogen helpen verminderen en het bekijken van beelden op je monitor veel comfortabeler maken.

  Nadelen van monitoren met hogere verversingsfrequenties

 4. Kosten: Monitoren met hogere verversingsfrequenties kosten vaak meer dan traditionele monitoren.

 5. Vereiste grafische kaart: Monitoren met hogere verversingsfrequenties vereisen krachtigere grafische kaarten, wat de totale kosten van de installatie kan verhogen.

 6. Pijnpunten bij vernieuwingsfrequenties: Hoewel hogere vernieuwingsfrequenties kunnen zorgen voor vloeiendere beelden en minder bewegingsonscherpte, is er een bepaald punt waarop het menselijk oog boven een bepaalde vernieuwingsfrequentie het verschil niet meer kan onderscheiden.

 1. Zorg er eerst voor dat je de juiste kabels hebt om je monitor op je computer aan te sluiten.
 2. Plaats het beeldscherm op een voor jou comfortabele plaats, met het scherm op ooghoogte.
 3. Als je beeldscherm verstelbare hoogte-, kantel- en zwenkinstellingen heeft, zorg er dan voor dat je deze instelt voor een optimale weergave.
 4. Stel het helderheidsniveau zo in dat het comfortabel is voor je ogen.
 5. Raadpleeg de handleiding van je monitor om andere instellingen zoals kleur, scherpte of andere functies aan te passen.

Ja, OLED monitoren kunnen een goede keuze zijn, omdat ze een superieure beeldkwaliteit en kleurnauwkeurigheid bieden in vergelijking met gewone monitoren. OLED technologie ondersteunt ook hogere vernieuwingsfrequenties en bredere kijkhoeken, waardoor ze ideaal zijn voor gaming en multimedia ervaringen. OLED monitoren zijn echter meestal duurder dan gewone monitoren, dus je moet de kosten afwegen tegen de prestatievoordelen wanneer je beslist welk type monitor je gaat kopen.

Ja, er zijn monitoren met ingebouwde luidsprekers. Veel moderne monitoren zijn voorzien van tweekanaals luidsprekers, terwijl sommige zelfs beschikken over vierkanaals stereoluidsprekers. Bij het kiezen van een monitor met ingebouwde luidsprekers is het belangrijk te letten op de geluidskwaliteit en het vermogen van de luidsprekers. Zoek bovendien een monitor met een audio-ingang voor het aansluiten van externe luidsprekers voor een nog beter geluid.

De beste manier om een beeldscherm schoon te maken is het gebruik van een microvezeldoekje en een mild reinigingsmiddel dat speciaal voor LCD-monitoren is bedoeld. Schakel eerst de monitor uit en haal de stekker eruit en bevochtig dan de microvezeldoek lichtjes met de reiniger. Veeg het scherm voorzichtig in een cirkelvormige beweging schoon om stof en vlekken te verwijderen. Spoel het doekje af voordat je het opnieuw gebruikt en vermijd het gebruik van schurende materialen.

Dat hangt af van je persoonlijke voorkeur en het beoogde gebruik van de monitor. LED monitoren zijn dunner, verbruiken minder energie en zijn over het algemeen beter wat betreft kleurnauwkeurigheid en beeldkwaliteit. LCD-monitoren zijn meestal betaalbaarder en beter voor algemeen kantoorgebruik. Om te beslissen welke het beste voor je is, moet je bedenken wat voor soort activiteit je op de monitor gaat uitvoeren en hoeveel je bereid bent uit te geven.

De standaard maat van een monitor die algemeen beschikbaar is, is een 21,5 inch monitor. Dit formaat is populair vanwege de betaalbaarheid en gaan meestal gepaard met een Full HD-resolutie van 1920×1080.

Het beste type monitor voor het bekijken van foto's met hoge resolutie hangt af van verschillende factoren, zoals de schermgrootte, de resolutie, de kleurnauwkeurigheid, de kijkhoek, de verversingssnelheid, de reactietijd en de connectiviteit. Wij raden aan een 4K UHD-monitor met een hoog dynamisch bereik (HDR) te kopen voor de beste kijkervaring. Zoek een monitor met een hoge resolutie, ofwel 3840 x 2160 of 5120 x 2880 voor de beste kijkervaring. Het is ook belangrijk om een monitor te vinden met een IPS-paneel voor de beste kijkhoek. Koop bovendien een monitor met een hoge verversingssnelheid voor een soepele kijkervaring.

Meerdere monitoren effectief gebruiken is een geweldige manier om je werkruimte te maximaliseren en je productiviteit te verhogen. De beste manier om meerdere monitoren te gebruiken is om ze zo te rangschikken dat je in één keer toegang hebt tot alle informatie die je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld met veel spreadsheets of afbeeldingen werkt, plaats dan de twee monitoren naast elkaar zodat je ze gemakkelijk tegelijkertijd kunt bekijken. Je kunt de ruimte ook opdelen in meerdere virtuele werkruimten, waarbij elke ruimte gewijd is aan een specifieke taak. Op die manier kun je gemakkelijk wisselen tussen werkruimten en alle gegevens die je nodig hebt op één plaats bekijken.

Het beste type connector voor het aansluiten van een monitor op een computer is een High Definition Multimedia Interface (HDMI) connector. HDMI is de nieuwste beschikbare connector, die hoge-definitie video- en audiosignalen ondersteunt. Omdat sommige computers en monitors verschillende soorten connectors hebben, is HDMI de beste universele optie, omdat hij compatibel is met bijna alle computers en monitors.

Op de meeste monitoren kun je de helderheid en het contrast aanpassen via het instellingenmenu. Je kunt dit menu meestal bereiken met de knoppen aan de zijkant van je monitor, of via het OSD-menu (On Screen Display) als dat aanwezig is. Als je meer gedetailleerde instructies nodig hebt over hoe je de helderheid en het contrast van je monitor kunt aanpassen, raadpleeg dan de handleiding van je monitor.

Het belangrijkste verschil tussen LCD en LED backlit monitoren is het type achtergrondverlichting dat voor het scherm wordt gebruikt. LCD monitoren gebruiken fluorescerende achtergrondverlichting, terwijl LED monitoren lichtgevende diodes gebruiken. LED monitoren geven levendigere kleuren, dieper zwart en een grotere algemene helderheid, maar verbruiken minder stroom dan LCD monitoren. LCD-monitoren zijn over het algemeen minder duur dan monitoren met LED-achtergrondverlichting, maar kunnen na verloop van tijd door ouderdom en slijtage minder helder worden.

 1. Koppel het netsnoer los en controleer de stekker en het snoer op zichtbare schade.
 2. Controleer of de monitor goed op de computer is aangesloten.
 3. Controleer of je videokaart en kabels goed zijn aangesloten en functioneren.
 4. Probeer de monitor op een andere videopoort van de computer aan te sluiten.
 5. Controleer of de menu-instellingen van de monitor correct zijn.
 6. Zet de monitor zo nodig terug naar de fabrieksinstellingen.
 7. Probeer een andere monitor om vast te stellen of het probleem aan de computer ligt.
 8. Als het probleem aanhoudt, neem dan contact op met de fabrikant van je monitor voor technische ondersteuning.

De beste beeldverhouding voor een monitor hangt af van het soort gebruik en de voorkeur van de gebruiker. In het algemeen wordt een beeldverhouding van 16:9 of 16:10 als ideaal beschouwd voor algemeen gebruik op kantoor of thuis. Maar voor meer gespecialiseerde doeleinden, zoals gaming, kan een bredere beeldverhouding van 21:9 of zelfs 32:9 geschikter zijn. Overweeg altijd je eigen behoeften voordat je een beslissing neemt.

Bij het zoeken naar een monitor is het belangrijk om een aantal kenmerken te overwegen die het beste bij je behoeften passen. Belangrijke kenmerken waar je op moet letten zijn de grootte - meestal gemeten in inches diagonaal - resolutie, vernieuwingsfrequentie, responstijd, aansluitmogelijkheden, beeldverhouding, helderheid, kijkhoek en aanpasbaarheid (bijvoorbeeld voor gebruik als tweede monitor). Daarnaast kan het nuttig zijn om na te denken over eventuele extra voorzieningen zoals gebogen beeldschermen, ingebouwde luidsprekers of USB-poorten.

Het kalibreren van een beeldscherm voor nauwkeurige kleurweergave vereist een paar stappen. Eerst moet je een softwarepakket voor kleurkalibratie downloaden en installeren, zoals X-Rite i1Display Pro of Datacolor Spyder5. Vervolgens kun je met de software de witbalans, de helderheid en het contrast van je monitor aanpassen. Zodra de instellingen naar wens zijn ingesteld, moet je ze opslaan. Voor een uitgebreidere nauwkeurigheid kun je een colorimeter gebruiken voor een preciezere kalibratie.

De beste budgetmonitor voor gaming hangt grotendeels af van je specifieke behoeften en budget. In het algemeen wil je een monitor met een goede responstijd, verversingssnelheid en beeldschermresolutie voor traditioneel gamen, en een goede kleurnauwkeurigheid, kijkhoeken en schermgrootte voor moderner gamen. Enkele goede budgetopties voor gaming zijn de Acer KG241Q bmiix 24-inch 1080P 144Hz 1ms gaming monitor, de Asus VG279Q 27" IPS 1080P gaming monitor, en de ViewSonic VX3258-PC-MHD 32-inch 1440P 144Hz FreeSync monitor.

Ja, er zijn monitoren beschikbaar die op meerdere apparaten kunnen worden aangesloten. Afhankelijk van de specifieke monitor kan hij worden aangesloten op een laptop, een desktop, een spelcomputer, een smartphone, een tablet, en meer. Sommige monitoren hebben zelfs ingebouwde USB-poorten om externe apparaten op aan te sluiten. Zorg ervoor dat je de specificaties van de monitor waarin je geïnteresseerd bent controleert om er zeker van te zijn dat hij kan worden aangesloten op de apparaten die je wilt gebruiken.

Een monitor is een beeldscherm dat in de eerste plaats ontworpen is voor gebruik met een computer. Monitoren hebben meestal een veel hogere resolutie dan televisies, waardoor ze beter geschikt zijn om gedetailleerde beelden van een computer weer te geven. Monitoren zijn ook vaak kleiner dan televisies. Ter vergelijking: televisies zijn in de eerste plaats ontworpen voor het weergeven van televisiesignalen zoals televisie, kabeltelevisie of satelliettelevisie. Televisies hebben meestal meer mogelijkheden dan monitoren, zoals ingebouwde luidsprekers, en de mogelijkheid tot aansluiting op thuisbioscoopsystemen.

Dat hangt af van waar je je monitor voor gebruikt. Als je algemene computeractiviteiten uitvoert, zoals surfen op het web, e-mail en mediaconsumptie, dan is een 24-inch monitor waarschijnlijk het beste formaat voor dagelijks gebruik. Dit formaat monitor biedt voldoende schermruimte en is nog steeds klein genoeg om op de meeste bureaus te passen. Ben je een gamer, een creatieve professional, of draai je meerdere vensters, dan is een grotere 27-inch monitor wellicht geschikter.