De Beste Monitoren

Woordenlijst beeldschermen: Termen die elke gebruiker moet weten

Geplaatst door 02-06-2022 11:01 door Rianne Wesselink

Een monitor is een essentieel stuk computerhardware dat verantwoordelijk is voor de weergave van de gegevens die door de centrale processor of andere onderdelen van het systeem worden gegenereerd. Zonder monitor zou het onmogelijk zijn om een computer te gebruiken. Daarom is het belangrijk om de basisbegrippen van een monitor te leren, zodat je begrijpt hoe ze werken en hoe je ze het beste kunt gebruiken.

De belangrijkste term om te begrijpen is de resolutie. De resolutie dicteert de scherpte van het beeldscherm en wordt meestal beschreven in termen van het aantal pixels. Een hogere resolutie levert meer gedetailleerde beelden op. Enkele andere termen die te maken hebben met resolutie zijn beeldverhouding, verversingssnelheid en contrastverhouding. Beeldverhouding beschrijft de verhouding tussen breedte en hoogte van het beeldscherm, terwijl verversingssnelheid het aantal keren is dat per seconde een compleet beeld op het scherm wordt getoond. Contrastverhouding meet de zwartheid van de donkerste en witste kleuren van het scherm.

Een andere belangrijke term is achtergrondverlichting. Dit is de methode die gebruikt wordt om het scherm te verlichten, meestal via LED-lampjes. Achtergrondverlichting kan direct zijn, waarbij het licht rechtstreeks door de pixels gaat, of edge-lit, waarbij de lampjes achter het paneel zitten. Het beïnvloedt de helderheid, kleur en kijkhoeken van het beeldscherm.

Beeldschermtechnologie is een andere belangrijke term die het type beeldscherm beschrijft. Verschillende technologieën bieden verschillende niveaus van helderheid en prestaties. De meest voorkomende beeldschermtechnologieën zijn LCD, LED-backlit LCD, gebogen en OLED. Andere beeldschermtypen zijn plasma, quantum dot en projectoren. Elk biedt zijn eigen voor- en nadelen.

De connectiviteit van een monitor verwijst naar het aantal bronnen waarop het apparaat kan worden aangesloten en hun type. De twee belangrijkste types zijn digitale en analoge poorten. Digitale poorten zijn meestal sneller dan analoge en zullen meer up-to-date zijn. Voorbeelden van digitale poorten zijn HDMI, DisplayPort en Thunderbolt. Analoge poorten zijn bijvoorbeeld VGA en DVI. Er zijn ook draadloze poorten zoals Wi-Fi en Bluetooth.

Tenslotte is de stroombehoefte van een monitor de grootste hoeveelheid stroom die hij kan opnemen. Dit wordt meestal gemeten in watt en varieert tussen verschillende monitoren en beeldschermtechnologieën. Als je weet hoeveel stroom de monitor nodig heeft, kun je de juiste voeding voor je systeem kiezen.

Door de termen in dit beeldschermglossarium en de bovenstaande technologie te begrijpen, ben je beter in staat een weloverwogen beslissing te nemen bij het kiezen van een monitor. Met de juiste kennis kun je ervoor zorgen dat je een kwaliteitsscherm krijgt met de beste prestaties en waar voor je geld.